Verleihung des IPB-Friedenspreises
Verleihung des IPB-Friedenspreises
- Date: Friday, December 2, 2022
- Time: Vienna, 7-8.30 pm CET
- Location: Diplomatic Academy of Vienna, Favoritenstraße 15A, 1040, Vienna, Austria
The International Peace Bureau has awarded Alexander Kmentt, Ambassador and Director of the Department of Disarmament, Arms-Control and Non-Proliferation Department of the Austrian Foreign Ministry with the Séan MacBride Peace Prize in 2021.
Mr. Alexander Kmentt is the President of the First Meeting of States Parties to the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons held in June 2022, a role he fulfils alongside his Directorship of the Department of Disarmament, Arms-Control and Non-Proliferation within the Austrian Ministry of Foreign Affairs. Mr. Kmentt has a long career as advocate for a reduction in arms production, sale and use, especially nuclear weapons, bringing these issues to the highest levels of government and imploring decision makers to take notice and action. Mr. Kmentt was one of the key architects to the TPNW. In 2014 he organized the Vienna Conference on the Humanitarian Impact of Nuclear Weapons which culminated in the Humanitarian Pledge which was endorsed by 135 States and played a significant role in the TPNW’s fruition. For these reasons, among others, the IPB board decided to award Mr. Kmentt the Séan MacBride Peace Prize for 2021.
The International Peace Bureau and AbFaNG are excited to invite you all to the award ceremony for Mr. Alexander Kmentt. It will be held at the Diplomatic Academy of Vienna on Friday December 2, 2022 from 7 pm – 8.30 pm CET. A light reception will be held for guests following the ceremony. The room has a capacity of approx. 80-100 people, therefore entrance will be permitted on a first come, first serve basis.
Featured speakers include Angela Kane, the Former United Nations High Representative for Disarmament Affairs, Emil Brix, Director of the Diplomatic Academy of Vienna, Rosa Logar of WILPF Austria – Women’s International League for Peace and Freedom, Elayne Whyte Gómez, a Costa Rican diplomat and Permanent Representative of Costa Rica to the United Nations in Geneva, Beatrice Fihn as Executive Director of ICAN, Phillip Jennings as CoPresident of the International Peace Bureau (IPB) as well as Reiner Braun as the outgoing Executive Director of the IPB.
There will also be a musical performance by DuoArte - Nadja Stiegler (cello) & Maria Kasznia (piano).
We kindly ask everyone who is interested in joining the event to register. firstname.lastname@example.org
For guests unable to attend in person, the ceremony will be delivered as livestream. Link to livestream: https://www.facebook.com/DiplomatischeAkademieWien/live
All speeches will be in English
~ 7:00pm: arrival of guests
7:10pm: opening by Emil Brix, Director of the Diplomatic Academy of Vienna (5 min) and Rosa Logar, WILPF Austria – Women’s International League for Peace and Freedom (5 min)
7:20pm: introduction of Alexander Kmentt by Reiner Braun, Outgoing Executive Director of the International Peace Bureau (IPB) (5 min)
7:25pm: brief introduction of MacBride Prize by Sean Conner, Executive Director of the International Peace Bureau (IPB) (5 min)
7:30pm: classical music by DuoArte – Nadja Stiegler & Maria Kasznia (10 min)
7:40pm: honorary speech by Angela Kane, Former United Nations High Representative for Disarmament Affairs (15 min)
7:45pm: classical music by DuoArte – Nadja Stiegler & Maria Kasznia (10 min)
7:55pm: presentation of medal by Sean Conner / photos (10 min)
8:05pm: acceptance speech by Alexander Kmentt (15 min)
8:20pm: classical music by DuoArte – Nadja Stiegler & Maria Kasznia (10 min)
8:30pm: speech by Elayne Whyte Gómez, Costa Rican diplomat, Permanent Representative of Costa Rica to the United Nations in Geneva (5 min)
8:35pm: speech by Beatrice Fihn, Executive director of the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) (5 min)
8:40pm: speech by a representative of the City of Vienna (requested) (5 min)
8:45pm: closing remarks by Philip Jennings, Co-President of the International Peace Bureau (IPB) (10 min)
8:55pm: classical music by DuoArte – Nadja Stiegler & Maria Kasznia (10 min)
~ 9:00pm: reception